Stor potential med social hållbarhet
Datum: 16 Jun 2023
Det finns stor potential med social hållbarhet, en expert på området är Lina Zakrisson, författare av boken Grannskapsrevolutionen och grundare av Ensamhetsrevolutionen, som aktivt jobbar med att hjälpa bla företag och fastighetsbranschen hur de kan göra för att nyttja sin fulla potential.
- Kan du berätta lite om Ensamhetsrevolutionen?
Hur skulle du beskriva det jobb ni gör?
Ensamhetsrevolutionen skapar sociala ekosystem där vi människor är som mest - i våra bostäder och på våra arbetsplatser. Vi belyser ensamhetsproblematiken och vikten av gemenskap för att öka vår känsla av sammanhang. Vi jobbar i tidigt skede med markanvisningar, konceptutveckling men skräddarsyr också lösningar i befintligt bestånd där människor just flyttat in eller redan bor och jobbar.
- Varför behövs Ensamhetsrevolutionen?
Var sjunde person i Sverige saknar en nära vän. Det är många gånger en personlig tragedi samtidigt som det är en stor samhällsförlust. Ofrivillig ensamhet är en lika stor riskfaktor att dö i förtid som rökning, fetma och inaktivitet. Goda relationer är alltså oerhört viktigt för vår hälsa och kan göra skillnad på liv och död. Samtidigt finns ett stigma kring att känna sig ensam, få vågar prata om detta. Ensamma människor står inte och vinkar till mig på gatan på morgonen, däremot så bor dom eller jobbar någonstans. Därför är det för mig viktigt att angripa denna fråga ur ett fastighetsperspektiv. Teknisk- och ekonomisk förvaltning är vedertaget, den relationella förvaltningen har stor potential att öka värdet på våra fastigheter och livskvalitén för människorna i dem.
- Vad var det som fick dig att vilja starta Ensamhetsrevolutionen?
Hur började det? Vad hände sen?
Jag jobbade själv med social hållbarhet i fastighetsbranschen samtidigt som jag bodde i ett nyproducerat område som, på pappret, hade alla rätt gällande byggnation av social hållbarhet. Butiker i bottenvåningarna, mötesplatser och ett vackert vattenspel på torget. Jag som nog måste räknas som normalsocial räknade ut att jag bara kände två personer i vår Brf om ca 100 personer. Då insåg jag att det finns en otroligt stor outnyttjad potential i våra fastigheter. Vilka andra bor i min närhet som jag kan umgås eller bara få hjälp att vattna blommorna av? Nytta, nöje och överlevnad brukar jag nämna som tre anledningar till varför vi ska känna varandra mer.
- Vilka utmaningar stöter ni på?
Många fastighetsbolag vill agera i frågan men vet inte riktigt hur de ska börja. Jag brukar säga - gör något och fortsätt. Du kan jobba med alltifrån att tillskapa nya eller uppgraderade fysiska mötesplatser, addera event till att prata och belysa ensamhetsfrågan med dina hyresgäster.
- Du har skrivit en bok inom området, vad kan du berätta om den?
Boken heter Grannskapsrevolutionen och är till för alla som är, eller har en granne. Det är en bok om gemenskap, ensamhet och grannskap. En del igenkänning och massor av tips på hur du kan leva ett rikare liv på hemmaplan. Tanken är att boken ska hjälpa fastighetsägare att vara socialt värdeskapande, en bok att dela ut till sina hyresgäster för att inspirera grannar att få ut det mesta av sitt boende.
- Det låter som en bra inflyttningspresent?
Verkligen, när vi flyttar klipps alla viktiga ”tunna band”, människor som vi kanske inte kallar nära vänner men som vi känner igen i närområdet. Att flytta är en stor förändring i livet. Då är vi extra sårbara men också extra mottagliga för att skapa nya vanor i vårt nya grannskap. Därtill är Grannskapsrevolutionen en bra bok för bostadsrättföreningen att ha som inspiration till styrelsearbetet.
- Har du något tips på hur vi kan göra för att ta tag i detta redan idag?
Se över vad din organisation kan göra i frågan och ta hjälp om ni behöver. Glöm inte heller, allt börjar med dig. Heja extra på en kollega, granne eller främling på bussen idag. Ett leende och lite ögonkontakt kan göra både din och någon annans dag.
Läs mer om Linas viktiga arbete här , där du också kan beställa Grannskapsrevolutionen.
Intervju av Josephine Fantenberg, Byggfakta DOCU