Återbruk – här finns både ambitioner och utmaningar

Datum: 31 Jan 2024

Återbruk är hett, energieffektiviseringar och miljöcertifieringar kommer öka och föreskrivna material och produkter löper större risk att bytas ut i projekten.

Detta enligt en färsk undersökning från Byggfakta, där 1400 branschaktörer fått svara på frågor om återbruk, energieffektivisering, miljövarudeklarationer och andra ämnen kopplade till hållbarhet.

Återbruk är något som branschen tror kommer öka i projekten under 2024. Samtidigt konstaterar flera målgrupper att det kan vara svårt att hitta återbrukbara produkter och material, särskilt till nyproduktionsprojekt. Branschens aktörer är överens om att det främst är till ombyggnation som återbrukade material och produkter används. Det framgår av den undersökning som Byggfakta gjort om branschens utmaningar och som besvarats av 1472 personer.

Mest optimistiska är konsulterna. Där svarar 67 procent att föreskrivandet av återbruk kommer att öka under 2024. Men även en klar majoritet av såväl byggherrarna som huvudentreprenörerna tror på en ökning i projektuppdragen.





De projekterande konsulterna är den målgrupp som bland de tillfrågade som redan idag svarar att de ofta använder (föreslår/föreskriver) återbrukade material och produkter i sina projektuppdrag. 14,5 procent av konsulterna gör det ofta och väger vi in svarsalternativet ”ibland” landar vi på 75 procent av konsulterna som i någon utsträckning föreskriver återbrukat material. Motsvarande andel bland resterande målgrupper är 62 procent bland huvudentreprenörerna, 54 procent bland underentreprenörerna och 44 procent bland uthyrarna.

Men även om det ser ut att finnas en tydlig tro på ett ökat användande av återbruk syns också tydliga indikationer om utmaningar och problem i undersökningen. En dryg femtedel av konsulterna, huvudentreprenörerna och de privata byggherrarna tycker att det är mycket svårt idag att hitta återbrukade material och produkter till sina projekt. Idag vänder man sig främst till de egna projekten, bestånden eller lagren. Även CCBuild anges som en källa för att söka efter material.

- En indikation från undersökningen är att det finns en risk att ambitioner att använda återbruk i projekten redan i tidiga skeden, från byggherrar, föreskrivare och huvudentreprenörer, inte blir förverkligade om man inte lyckas hitta det man behöver. Ambitionerna finns – men också utmaningar att gå från önskan till förverkligande, konstaterar rapportförfattaren Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.





Ökade insatser för energieffektivisering
Energieffektivisering är ett annat ämne som Byggfakta ställt frågor om i undersökningen. Intresset är stort och investeringarna kommer att öka under 2024. 70 procent av de offentliga byggherrarna uppger att de kommer att öka insatserna i sina byggnader och fastigheter. Bland de privata byggherrarna svarar hälften av de tillfrågade att de kommer att öka insatserna för energieffektivisering.

Leverantörer, tillverkare och återförsäljare är de som tycker det är allra viktigast att ha koll på och vinna uppdrag inom energieffektivisering. Inom dessa kategorier svarar 25 procent att det är ”mycket viktigt” för dem.





Även andelen miljöcertifierade projekt och fastigheter spås öka, enligt undersökningen. Både privata och offentliga byggherrar kommer öka andelen miljöcertifierade projekt med dryga 30 procent.

Ökat behov av EPD:er
Att få tillgång till fler miljövarudeklarationer, EPD:er, från leverantörer är något som stora delar av branschen efterfrågar. Både privata och offentliga byggherrar ser stora behov av bättre tillgång på EPD:er.

Bland konsulterna uppger 61,5 procent att de har ett ökat behov av denna typ av information. Byggfakta Docu är en viktig källa.

- Konsulterna svarar att de, näst efter leverantörernas egna hemsidor, i störst utsträckning använder just Byggfakta DOCU för att hitta EPD:er. Samtidigt svarar leverantörerna själva att de i första hand erbjuder EPD:er via sina egna hemsidor, men att Byggfakta DOCU är den vanligaste ”externa” kanalen för dem, berättar Peter Åhs.

Den aktör som har störst inflytande över huruvida hållbara resultat uppnås är entydigt byggherren/fastighetsägaren. Det är konsulter (75,8%), privata byggherrar (72,5%), offentliga byggherrar (68,5%) och huvudentreprenörer (60,6 %) överens om.

Ytterligare en intressant insikt från undersökningen, och som indirekt har koppling till hållbarhet, är att en majoritet av de svarande bedömer att entreprenörerna, i tuffare tider, kommer att vara mer öppna för att byta ut föreskrivet material.

Vad är det då för typ av material och produkter som de olika målgrupperna uppfattar brukar bytas ut?

- Svaren indikerar att det främst ser ut att handla om belysningsarmaturer och fönster, men även golv, keramik, dörrar, kök och inredning. - Anledningen till att entreprenörerna är mer öppna för att byta ut föreskrivet material är nog en kombination av tuffare ekonomiska tider, ökad konkurrens och inte minst de ökade behoven och kraven inom hållbarhet som öppnar upp för jakten efter nya aktörer och miljö- och klimatsmarta lösningar, förklarar Peter Åhs.

Vill du ta del av rapporten i sin helhet?
Kontakta oss på Byggfakta DOCU.

Text av Susanne Bengtsson

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår