Datum: 16 Jun 2023
Foto: NCC Habitat 7, kontorshus Göteborg
Att bygga bostäder, skolor och arbetsplatser som lever upp till de hållbarhetskrav som gäller idag är något samhället har stort fokus på, för oss och för framtiden. Byggherrar söker efter produkter och lösningar till sina projekt som har låg påverkan på klimatet och väljer de som skapar attraktiva hållbara miljöer där människor vill jobba, bo och leva - men hur gör man egentligen för att dessa projekt ska hålla sig attraktiva?
Materialvalen och designen är oftast den lätta biten. Att bygga snyggt, smart och grönt är naturligt idag.
Nästan alla tillverkare och leverantörer har under senare år valt att se över sin produktion och sina produkter. Det finns flertalet dokument och certifieringar som hjälper dig att jämföra och hitta den bästa produkten för just ditt projekt.
Här hittar du dokumentation till ditt projekt.
När ett byggprojekt väl är färdigt och det ska fyllas med företag, personal eller boenden. Men det är inte bara byggnaden som är viktig, utan även den fysiska platsen runt omkring. Man behöver säkerhetsställa att den sociala hållbarheten fungerar i samspel med den hållbara byggnaden. Det händer någonting när den fysiska och den sociala biten möts och det räcker inte att bara jobba med den ena.
– Teknisk- och ekonomisk förvaltning är vedertaget, den relationella förvaltningen har stor potential att öka värdet på våra fastigheter och livskvalitén för människorna i dem, säger Lina Zakrisson som skrivit boken Grannskapsrevolutionen.
Det finns många produkter och lösningar på marknaden som kan hjälpa till att lyfta gemensamhetslokaler, innergårdar och andra platser så de blir mer inkluderande och socialt hållbara. Människor behöver platser att mötas på, när vi möts kan vi börja interagera med varandra.
Produkter och lösningar till just ditt projekt hittar du hos oss på Byggfakta DOCU.
Artikel av Josephine Fantenberg, Byggfakta DOCU
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...