Under 2023 anmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser

Datum: 2 Okt 2024

Det är en ökning med över 500 stölder jämfört med 2022.

– Stölder leder till att projekt både försenas och fördyras, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen

Byggstölderna ökar stadigt, bortsett från en dipp under pandemin. Under 2023 anmäldes 5253 inbrottsstölder från landets byggarbetsplatser – och utöver det 2062 stölder utan inbrott. Detta framgår av statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå.

Det som tillgrips är ofta bygg- och arbetsmaskiner, handverktyg, vitvaror, koppartråd, bensin och diesel.  Värdet på stöldgodset är svårt att uppskatta, men det rör sig om ett miljardsvinn, enligt Byggföretagen.

– Byggstölderna påverkar hela kedjan. Projekt fördröjs och fördyras, vilket drabbar både beställaren, utföraren och slutkunden. Många av våra medlemsföretag tvingas kalkylera med stölder i samband med att man lägger anbud. Många projekt har redan små marginaler och idag går det knappt att få ihop ett bostadsprojekt, säger Tanja Rasmusson.

För det enskilda byggföretaget skapar stölderna otrygghet och tar tid från produktionen.

– Man anmäler brottet får att kunna få ut lite försäkringspengar, men det är väldigt liten chans att företaget får tillbaka stöldgodset eftersom polisen inte har tid att utreda dessa brott.

Det finns flera sätt att skydda byggarbetsplatserna och försvåra för inbrott. Att låsa in verktyg i bodar, hägna in arbetsplatser med stängsel och och larma området ger ett en positiv effekt. Att DNA-märka maskiner och verktyg är ett sätt att kunna spåra stöldgodset.

– Det enskilda byggföretaget säkrar arbetsplatsen så gott de kan, men det finns alltid en viss sårbarhet.

En fråga som Byggföretagen driver är tuffare tag mot stöldligor och organiserad brottslighet genom att stärka polisens resurser för att utreda brotten och åklagarmyndighetens resurser att lagföra.

Tullen har sedan den 1 juli 2021 rätt att stoppa misstänkt stöldgods som är på väg att föras ut ur landet. Den nya lagen har dock kritiserats för att vara tandlös eftersom Tullverkets grunduppdrag är att fokusera på inkommande gods.

– Åtgärderna som gjorts för att komma till rätta med stöldligor har inte givit tillräckliga resultat. Byggstölderna är ett led i den organiserade brottsligheten där stöldligor riktar in sig på varor som de har avsättning för. Stöldgodset försvinner snabbt över gränsen och det är liten risk att åka fast. Vi kan inte acceptera att företagare i Sverige får sin verksamhet begränsad av stöldligor som utnyttjar EU:s fria rörlighet, säger Tanja Rasmusson.

Regeringen har tillsatt en utredning med syfte att möjliggöra en effektivare bekämpning av utförsel av stöldgods genom att införa brottet  utförselhäleri samt ökade tullens befogenheter att kroppsvisitera och undersöka fordon. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

– Vi på Byggföretagen jobbar för att belysa problemen och uppmärksamma byggstölderna, som går under beteckningen vardagsbrott,  i statistiken. Samtidigt vet vi att vi slåss mot många andra behov i samhället med en eskalerande kriminalitet på alla nivåer.

Antal byggstölder
2021: 4514
2022: 4707
2023: 5253

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Byggföretagen vill:

  • Polisen behöver fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor.
  • Det krävs förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna.
  • Det behövs mer strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset.
  • Åklagare och domstolar behöver bli ännu bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet.
  • En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om stöldligornas tillvägagångssätt


Tanja Rasmusson

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår