Trä är hett - i dubbel bemärkelse

Datum: 4 Okt 2023

Trä är hett - i dubbel bemärkelse. Dels ökar intresset för trä som byggmaterial, dels är trä ett brännbart material som avger mycket värme vid brand.
Därför genomför Boverket nu ett omfattande arbete med att omarbeta byggreglerna för flervåningsbyggnader med brännbar stomme samtidigt som Länsförsäkringar skärper sina brandskyddskrav.
- Vi vill att de byggnader som uppförs är så motståndskraftiga som möjligt och långsiktigt hållbara, säger Anna Dahlström, riskingenjör på Länsförsäkringar, som skärpt sina brandskyddskrav.


Den ökade trenden för träbyggande är positiv ur klimathänseende och för att skapa hållbara och hälsosamma byggnader där folk bor, arbetar och vistas. Men trä är också hett ur ett annat perspektiv. Det är brännbart material som avger mycket värme vid brand.

På Boverket pågår ett omfattande arbete med att omarbeta nuvarande byggregler. Ett delprojekt handlar om en översyn av reglerna om brandskydd, nuvarande avsnitt 5 i Boverkets byggregler (BBR).

”Flervåningsbyggnader i trä har av olika anledningar blivit mer efterfrågat samtidigt som utvecklingen av nya trämaterial och byggnadstekniker innebär att flervåningsbyggnader med stomme av trä blir vanligare och högre”, konstaterar Boverket i remissen ”Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader”.

- Kortfattat kan sägas dels att en trästomme kan bidra till och påverka brandförloppet i byggnaden på sätt som en obrännbar stomme inte gör, dels att vissa träbyggnader kan innebära ”nya” typer av dolda utrymmen i konstruktioner och utanför brandceller där en brand kan sprida sig. Vi har föreslagit justeringar som innebär en anpassning av nuvarande regler som vi bedömer vara nödvändig för att möta dessa risker. Syftet är att säkerställa att byggreglerna innebär en likartad säkerhetsnivå avseende bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning inom byggnaden för flervåningsbyggnader, oavsett vilket material byggnaden är uppförd i, säger Fabian Ardin, brandingenjörBoverket.



Men det är inte bara Boverket som föreslår skärpta regler. Försäkringsbranschen har uppmärksammat att bränder som har inträffat i byggnader med fyra våningsplan eller fler och där den bärande stommen inklusive bjälklag främst utgörs av brännbara material har orsakat mer omfattande skadeutbredning och högre skadekostnader jämfört med byggnader i obrännbara material. Därför har Länsförsäkringar utökat brandskyddskraven på den här typen av byggnader som projekteras från den 1 januari 2023.

- Bygglagstiftningen tillåter byggmaterial som är brännbara och Länsförsäkringar ser en trend med kraftig ökad förekomst av höga flerbostadshus och andra byggnader som uppförs i brännbara material, oftast trä, säger Anna Dahlström, riskingenjör på Länsförsäkringar.

Även om försäkringsbolaget ser positivt på utvecklingen av byggnader med förnyelsebart material menar de samtidigt att om en hel byggnad förväntas bli totalskadad i händelse av en normal lägenhetsbrand är det varken klimatsmart, hållbart eller någon långsiktig lösning. Därför inför Länsförsäkringar bland annat krav på automatiskt släcksystem i vissa byggnadstyper för att dämpa brandförloppet, minska skadorna på den bärande brännbara stommen och begränsa skadeomfattningen. Det innebär att det ställer högre krav på egendomsskydd än lagstiftningen.


Anna Dahlström, Riskingenjör på Länsförsäkringar AB


- Våra nya brandskyddskrav syftar till att både minska risken för stora skador och den negativa miljöpåverkan som en brand för med sig. Givetvis är det viktigast att ingen människa skadas till följd av brand men vi vill också att de byggnader som uppförs är så motståndskraftiga som möjligt och långsiktigt hållbara, säger Anna Dahlström.

Brandskyddsföreningen har lyft frågan om höga trähus under tio års tid.

- På senare tid har vi haft flera stora bränder där flerbostadshus blivit totalförstörda och måste rivas. I somras brann till exempel ett hus med 27 lägenheter i Malmö. En brand i en träbyggnad får otroligt stora konsekvenser. Det tar tid för en brand att ta sig in i själva träkonstruktionen, och under den tiden hinner man utrymma byggnaden, men när branden väl tagit sig så brinner det rejält och det finns risk för totalskada, säger Ville Bexander, brandingenjörBrandskyddsföreningen.

Liksom Länsförsäkringar ser han gärna ökade krav på sprinklersystem i höga träbyggnader.

– Sprinklers är det bästa brandskyddet. Det aktiveras tidigt vid brandkällan och förhindrar att elden sprider sig in i konstruktionen. Dessutom krävs mindre vattenmängder vilket gör att man slipper stora vattenskador på byggnaden. Nackdelen är att det är ett dyrt system att installera, men trots det är det fler och fler byggherrar som väljer att sprinkla även om det inte är ett krav, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

FAKTARUTOR


Möjligheternas byggregler
Boverket genomför nu omfattande förändringar i myndighetens byggregler. Ambitionen är att reglerna ska renodlas, bli tydligare och enklare. Arbetet sker inom ramen för projektet Möjligheternas byggregler. Inom projektet görs en systematisk översyn av Boverkets bygg- och konstruktionsregler i syfte att skapa ett konsekvent regelverk med en, så långt det är möjligt, genomgående likartad struktur och detaljeringsgrad.

Nyligen har flera författningar om byggande varit ute på remiss och engagemanget från remissinstanserna har varit stort. Totalt kom det in cirka 1 400 remissvar. Boverket bedömer att det behövs mer tid för att gå igenom synpunkterna och därför flyttas tidplanen fram ett halvår med ett föreslaget ikraftträdande för de nya föreskrifterna till den 1 januari 2025.
Länsförsäkringars skärpta krav
Länsförsäkringar ställer från och med 2023-01-01 utökade brandskyddskrav för att en lämplig skyddsnivå ska uppnås i byggnader med fyra våningsplan eller fler och där den bärande stommen inklusive bjälklag främst utgörs av brännbara material.

Alla byggnader och projekt är unika, oavsett byggnadsmaterial och byggnadstyp, varför en risk- och konsekvensanalys för en specifik byggnad är nödvändig. Vilka krav som blir aktuella i det enskilda försäkringsfallet kan skilja sig från fall till fall.

Här kan ni läsa mer detaljerat om kraven: Länsförsäkringars utökade krav på brandskydd för höga träbyggnader




Av: Susanne Bengtsson
Artikeln är hämtad från vår folder Höstens hetaste projekt med tema: Trä & Brandskydd

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår