NOD öppnar upp en sluten värld
Kluster är specialiserade, men ofta slutna, världar där det sällan sker några djupa möten. Med kvarteret NOD vill Atrium Ljungberg skapa en dynamisk mötesplats för bland annat lärande, forskning och näringsliv i Kista norr om Stockholm. – Forskning och näringsliv måste ha ett utbyte med varandra, säger Örjan Sölvell, professor på Handelshögskolan i Stockholm.
Kista är ett av de mer välkända och väletablerade klustren i Sverige och världen. Här samlas företag inom inom it- och telecom. Men trots anhopningen av likasinnade sker inte ett utbyte av kompetens och erfarenhet alltid naturligt. – Ofta uppstår inte de spännande möten som man tror i ett kluster. Gapen, eller bristerna, i ett kluster är ofta stora. Glesa nätverk, företag och forskare som ”talar olika språk” eller har olika normer och en låg tillit till andra är några av hindren för ett utvecklande samarbete, säger Örjan Sölvell, professor på Handelshögskolan i Stockholm som forskar om kluster och konkurrenskraft.
Tid och pengar största problemet
De största och bästa idéerna kommer till när människor
med olika kunskap och erfarenhet möts över de
traditionella fackgränserna.
– Forskning och näringsliv måste ha ett utbyte med
varandra. Tid och pengar är det största problemet.
Forskarna måste skriva sina rapporter och företagen
måste jobba för att dra in pengar. Man tar sig inte tid
att mötas, menar Örjan Sölvell.
Men detta vill fastighetsbolaget Atrium Ljungberg
ändra på. I kvarteret NOD kommer lärande, akademi,
forskning, kultur och näringsliv sammanföras och skapa en öppen, kreativ och dynamisk mötesplats. Syftet med NOD är att skapa en mötesplats av världsklass för näringsliv, studenter, forskare, entreprenörer och kreativa näringar med fokus på digital spetsteknik.
– Kista har en tydlig plats på världskartan, men det som händer här syns inte och känns inte. Det är en sluten värld. Vi vill skapa en plats för det djupa mötet, säger Peter Johansson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
Tillhandahåller mer än bara kvadratmeter
Metoden som Atrium Ljungberg använder sig av kallas ”Space Management”. Den bygger på att man tillhandahåller mer än bara kvadratmetrar för sina hyresgäster.
En av hyresgästerna blir Stockholms universitet, som skrivit ett tioårigt hyresavtal om 8 700 kvadratmeter. I lokalerna ska en av universitetets största institutioner, Institutionen för data- och systemvetenskap, bedriva utbildnings- och forskningsverksamhet.
Text: Jenny Marcuson i Byggfaktas branschtidning #1 2013
Illustration: Atrium Ljungberg.
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...