På Södermalm i Stockholm har Naturskyddsföreningens slitna lokaler från 1800-talet nu renoverats. Fokus har legat på återbruk och miljömedvetenhet med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck. Nominerad 2023 till Guldstolen, inredningsarkitekternas eget pris.
I flera rum valdes Yoyo pendel i en blågrön nyans som matchar övriga inredningsdetaljer. Yoyo tillverkas i Danmark utav återvunnen aluminium från Sverige. Konstruktionen är enkel, men samtidigt uttrycksfull och elegant.
Yoyo är en serie inomhusarmaturer ritad av C.F. Møller Architects. Förutom en pendeln i två olika storlekar hittar vi en utanpåliggande tak/vägg-armatur i tre diametrar. Välj mellan sju olika standardfärger plus rå aluminium.
Arcona har byggt om Naturskyddsföreningens rikskansli i kvarteret Förmannen 16 på Åsögatan i Stockholm.
Under pandemin har Naturskyddsföreningen passat på att renovera rikskansliets slitna kontor i en lokal från 1800-talet, med fokus på återbruk och miljökloka val. I renoveringen tillämpades cirkulära designmetoder och nytänkande, med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck och spara på miljön. En viktig åtgärd har varit att så långt som möjligt återanvända och återbruka. Möbler och inredning har återbrukats till 100 procent. Samtidigt har arbetsplatsen övergått till ett flexibelt, verksamhetsbaserat och zonindelat kontor. Sveriges största miljöorganisation har med hjälp av Kaminsky Arkitektur tagit ett helhetsgrepp om lokalerna.
Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks- och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta.
– För att kunna använda sig av återbrukat material i renoveringen i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller länge. Resultatet är fantastiskt. Det kanske viktigaste tipset vi har är att våga återbruka och samarbeta med miljöintresserade arkitekter och entreprenörer som vill jobba för en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Helena Fredriksson, projektledare på Naturskyddsföreningen.
Ett syfte med renoveringen var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden. För att rymmas går man från egna arbetsplatser till en verksamhetsbaserat zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har nyligen återgått till att arbeta deltid på kontoret, men fortfarande tillämpas också distansarbete för de medarbetare som önskar.
På Södermalm i Stockholm har Naturskyddsföreningens slitna lokaler från 1800-talet nu renoverats. Fokus har ...
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...