Datum: 5 Okt 2023
I dagens tid av snabb urbanisering och växande befolkningar står städer inför en utmaning i att möta det ökande behovet av bostäder. Traditionellt har detta lett till att nya stadsdelar har vuxit fram i utkanterna av städerna, vilket inte bara leder till förstärkta transportbehov och ökade utsläpp, utan också till en ineffektiv användning av befintliga byggnader och infrastruktur. Men nu är det dags att möta utmaningen på ett innovativt sätt - med hissen som en nyckel för hållbar stadsutveckling.
Hissen möjliggör en vertikal utbyggnad av befintliga byggnader, vilket innebär att fler bostäder kan skapas utan att ta upp mer markyta. Genom att utnyttja redan befintliga strukturer i staden, såsom äldre byggnader eller komplex, minskar behovet av att bygga nya stadsdelar i utkanterna. Detta sparar värdefullt grönt utrymme och minskar trycket på naturresurser.
Följ vår serie Hisspitch Framtiden där vi bland annat möter lektor Erik Glaas från Linköpings Universitet. Han guidar oss genom morgondagens samhällsbyggnad och hjälper oss att förstå vad vi ska rusta oss för i framtiden.
Genom att erbjuda bostäder närmare stadskärnan och arbetsplatser minskar hissen behovet av långa pendlingsresor. Människor kan enkelt bo i centrala områden och ha korta avstånd till sina arbetsplatser, skolor och andra serviceinrättningar. Detta leder till en minskning av transportbehoven och därmed också minskade utsläpp från fordonstrafik, vilket är avgörande för att bekämpa klimatförändringar och förbättra luftkvaliteten i städerna.
Hissen möjliggör en kreativ omvandling av befintliga byggnader och infrastruktur. Äldre komplex och byggnader som kanske har varit underutnyttjade eller övergivna kan nu få nytt liv med bland annat en hiss installerad. Detta sparar resurser som annars skulle ha gått till rivning och nybyggnation. Dessutom främjar hissen en mer effektiv användning av befintliga infrastrukturer, som vatten och avlopp, elnät och vägar.
I vår serie Hisspitch Framtiden möter vi Sara Grahn, partner på White arkitekter och tidigare professor i Hållbar arkitektur. Sara pratar om hur vi måste återbruka både material och byggnader för att klara av de framtida utmaningar.
En annan positiv effekt av hissen är dess potential att skapa mer blandade och integrerade samhällen. Genom att erbjuda bostäder i centrala områden blir det möjligt för människor från olika bakgrunder och inkomstnivåer att bo närmare varandra. Detta främjar social integration och bidrar till att stärka gemenskapen i staden.
I vår serie Hisspitch framtiden möter vi Åsa Kallstenius är en av grundarna av Kod Arkitekter som i projektet Elastiska Hem utforskat nya sätt att bygga för samnyttjande och delning av ytor. I projektet utforskades vad som behöver vara privat, vad som kan vara flex-privat och vad som kan vara helt gemensamt.
Vi möter även Ashkan Fardost som pratar ofta om den digitala (r)evolutionen, internet, och hur det formar människan – och därmed framtiden. Hur påverkar det oss att allting sker samtidigt, överallt? Och – kommer det att påverka hur vi vill bo?
Vi på är stolta över att vara en del av lösningen för hållbar stadsutveckling. Våra innovativa hisslösningar möjliggör smartare bostadsutveckling, minskade transporter och ökad social integration. Tillsammans kan vi skapa en mer hållbar och livskraftig framtid för våra städer.
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...