Datum: 11 Nov 2024
Så förhindrar selektivitet onödiga elavbrott – och räddar liv
När ett elfel uppstår är det avgörande att endast den drabbade delen av elsystemet stängs av. Detta kallas selektivitet och är kritiskt för att minimera störningar och säkerställa kontinuitet i verksamheten.
Tanken med selektivitet är enkel: när ett fel inträffar ska den närmaste skyddsenheten – antingen en säkring eller brytare – som är närmast felet, lösa ut först. Detta förhindrar att fler delar av systemet stängs av än nödvändigt och ser till att viktiga delar av systemet fortsätter att fungera. Syftet är att minska antalet påverkade laster och förhindra att kritiska komponenter kopplas bort i onödan.
Selektivitet säkerställer att bara den del av ditt elsystem som har ett fel stängs av, vilket minimerar störningar och skyddar din verksamhet. Ett exempel kan vara en byggnad med ett brandskyddssystem. Om en brytare nära felet löser ut, men en annan längre bort inte gör det, kan viktiga system som sprinklers och rökevakuatorer fortsätta fungera. På så sätt kan selektivitet rädda liv och skydda egendom.
Nedan följer fyra tips för att skydda din verksamhet mot elfel och se till att kritiska system alltid är tillgängliga, även vid strömavbrott.
1. Förstå ditt system
Det första steget är att ha koll på hur ditt elsystem är uppbyggt och vilka komponenter som finns. Genom att förstå hur olika delar samverkar kan du lättare identifiera potentiella risker. För att implementera selektivitet måste ni känna till utlösningskarakteristiken för era kretsbrytare och dess maximala kortslutningsström vid olika punkter i systemet. Den maximala kortslutningsströmmen måste vara lägre än selektivitetsgränsen för de kretsbrytare som skyddar den specifika delen av installationen. Detta bör även kontrolleras för andra typer av felströmmar, såsom överbelastning och jordfel.
2. Använd rätt utrustning
Modern skyddsutrustning, som kretsbrytare med ZSI (Zone Selectivity Interlocking), kan kommunicera med varandra och snabbt isolera fel. Detta minskar responstiden och risken för onödiga utlösningar. ZSI gör det möjligt att eliminera fel snabbare utan att äventyra den övergripande koordineringen.
3. Konsultera med tillverkaren
För att förenkla koordineringen mellan kretsbrytare är det alltid bra att konsultera tillverkaren. Många tillverkare publicerar selektivitetstabeller och tillhandahåller programvara för att enkelt visa utlösningskarakteristik. Detta eliminerar behovet av kostsamma studier eller manuell plottning av flera tid-ström-kurvor, vilket gör det lättare att optimera både systemtillgänglighet och skydd.
4. Prioritera kritiska system
Vid utformning av ett kraftdistributionssystem bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kritiska system, såsom sjukhus, höghus och annan kritisk infrastruktur. Selektivitet är särskilt viktig i dessa miljöer för att säkerställa att livräddande utrustning, som sprinklersystem och brandpumpar, förblir operativa även vid fel. Genom att prioritera selektivitet i dessa områden kan säkerheten och tillförlitligheten maximeras.
Läs mer om selektivitet i våra broschyrer:
NZM Selectivity Basic Guide
Improved selectivity of NZM Molded Case Circuit Breakers
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...