Sveriges miljövänligaste stödmur!

Datum: 21 Aug 2024

Cirkulär hållbarhet


På vår resa mot en hållbar framtid är vi stolta över att erbjuda branschens mest miljövänliga stödmurar. Vår unika, armeringsfria konstruktion resulterar i både en avsevärt lägre miljöpåverkan och en imponerande livslängd på 150 år, jämfört med traditionella L-stöd och T-stöd som vanligtvis har en livslängd på endast 50 år.

Våra stödmurar utmärker sig genom att ha den lägsta påverkan ur både ett linjärt och cirkulärt perspektiv. De är fullt återanvändningsbara under sin livslängd. Efter denna period (fas D i livscykeln) är de 100% återvinningsbara och kan återanvändas som ballast i nya stödmurar. Genom att endast krossa betongen behövs ingen större förbränning, vilket gör återbruket av materialet ännu mer fördelaktigt.

Diagrammet visar en jämförelse mot medelvärdet för andra producenter av L-stöd och T-stöd i Sverige, baserat på senaste publicerade EPD:er.

En livscykel med noll påverkan - 100 % återbruksbar
Våra stödmurar sparar 18,6 kg CO2e/ton under hela deras livscykel (inkluderat fas D), vilket gör dem unika på marknaden. Genom att implementera cirkulära metoder säkerställer vi att materialet aldrig når slutet av sin användning.

Efter 150 år tar vi tillbaka våra stödmurar, krossar dem och återanvänder materialet som ballast i produktionen av nya stödmurar. Eftersom våra stödmurar endast består av betong, krävs enbart att de krossas ner till grov- och finaggregat. Denna process är betydligt mindre energikrävande jämfört med att återvinna armerade betongkonstruktioner, där armeringen måste smältas ner.

Denna effektiva återvinningsprocess ger oss stora fördelar och minskar miljöpåverkan vid framtida nyproduktion, vilket innebär att våra stödmurar inte bara har en lång livslängd utan också bidrar till en hållbar byggbransch för kommande generationer. Under sin livscykel är stödmurarna dessutom fullt återanvändningsbara och kan bidra till flera projekt under sin livstid.

Armeringsfri konstruktion - Karbonatisering
Vår innovativa armeringsfria konstruktion utnyttjar karbonatisering för att minska CO2 i atmosfären på ett effektivt sätt. Som illustrationen visar, är ytorna på våra stödmurar exponerade mot dränerande krossmaterial, vilket tillåter CO2 att tränga in och reagera med betongen.

Den djupa ytstrukturen på framsidan av våra stödmurar har en täckande yta på 0,75 m². När dessa ytor "plattas ut", ökar den effektiva exponeringsytan avsevärt tack vare vårt djupa reliefmönster. Detta ger en större yta för karbonatisering. Till skillnad från armerade betongkonstruktioner, som kan påverkas negativt av karbonatisering över tid, behåller våra armeringsfria stödmurar sin stabilitet och hållbarhet.

Referensprojekt från Blixbo Cementvarufabrik AB

Ishotellet

Ishotellet

Nybyggnad | Kiruna | Ej officiell

Nybyggnad av hotell som består av en byggnad i Kiruna med 22 lägenheter. Själ...

Smedjebackens återvinningscentral

Smedjebackens återvinningscentral

Nybyggnad | Smedjebacken | 5-6 mkr

Nybyggnad av återvinningscentral i Smedjebacken. Själva byggnationen startade...

Främby Udde

Främby Udde

Tillbyggnad | Falun | Ej officiell

Tillbyggnad av restaurang i Falun. Själva byggnationen startade december 2020...

Tele2 Arena

Tele2 Arena

Nybyggnad | Johanneshov | 2,7 mdr kr

White prisades för Tele2 Arena Höjdpunkten på evenemanget Plåt13 var utnä...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår