Datum: 10 Apr 2024
En papperstallrik kommer troligtvis ha lägre CO₂-utsläpp än en porslinstallrik, eller hur? Är det inte dags att även diskutera livslängden som en del av materialvalet?
Material som kan sitta lång tid utan större underhåll, lätta att demontera och inte bildar avfall när en byggnad rivs. Dessa material går att återbruka för att få låg klimatpåverkan när ett nytt hus ska byggas vilket minskar resursåtgången av moder jord. I en LCA/EPD kan det vara fokus på A-fasen men är det inte dags att även börja fokusera på B- och C fasen? En utgångsvinkel är att använda material som har låga värden i dessa faser för att skapa långsiktighet och andra mervärden såsom minskat spill.
När du jämför olika material, är det viktigt att ha livslängd och användarvänlighet som alternativ? Lite som att jämföra en porslinstallrik med en papperstallrik.
Ett dåligt material kommer alltid att vara ett dåligt material oavsett hur den presenteras om den inte kan användas under längre tid. Tanken kan ju inte vara att materialet/produkten måste bytas på grund av kort livslängd.
En EPD utgår från att byggnadens livslängd ska vara 60 år. Det innebär att material som inte har 60 års livslängd redovisat måste multiplicera sin EPD med 2 eftersom ett utbyte av material kommer att behövas under husets livslängd enligt EPD. Fasadskivor från Steni har 60 års funktionsgaranti med en förväntad livslängd på 100 år. Det innebär att Steni skapar en trygghet och mervärde för byggherren eftersom ett utbyte av fasaden inte behövs.
Välj hållbarhet och återbruk – tänk Steni och välj bland våra fasadskivor!
Produkt: Fasadskiva Steni Colour
Produkt: Fasadskiva Steni Colour
Produkt: Fasadskiva Steni Colour
Produkt: Fasadskiva Steni Vision
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...