Kvarteret Futura tar med sig skärmtegel in i framtidens nya byggkoncept

Datum: 14 Maj 2024

Lindholmen var ursprungligen ett varvs- och industriområde i Göteborg, men idag domineras området av företag, kontor samt utbildnings- och forskningsinstitutioner. För att tillföra liv till den storskaliga kontors- och industrimiljön har flera aktörer uppfört bostäder i området, som tack vare ett gemensamt gestaltningsprogram har följt en enhetlig linje i sin arkitektur. Riksbyggens kvarter Futura är inget undantag; här kombineras olika boendeformer med ett fokus på gemenskap. Här har Komproment levererat skärmtegel, som harmonierar med temat hav och sten.

Göteborg växer så att det knakar – och det inkluderar även den nya stadsdelen på Lindholmen. Som en del av ett konsortium och med ett gemensamt gestaltningsprogram för området bygger Riksbyggen 197 bostäder i olika former, där gemenskap för alla åldrar står i centrum. Riksbyggens kvarter kallas Futura och har ritats av Semrén & Månsson Arkitekter.

Det arkitektoniska konceptet för hela området omfattar ett tema av hav och sten, där byggnader i form av monoliter ser ut att ha landat och hamnat huller om buller på platsen. För att förstärka havstemat valdes Komproments skärmtegel till flera av Riksbyggens fasader.

- Lindholmen är en del av det gamla varvsområdet och har en mycket tydlig industriell karaktär. Konceptet för gestaltningen kallades från början Harbour Stones, och innebar att byggnaderna skulle ha klipplika former som om stenbumlingar landat på platsen. Genom fasadmaterialet förmedlas havstemat, med olika material och mönsterverkan. Skärmtegel valdes därför till Riksbyggens byggnader och erbjuder en fjäll-liknande beklädnad som passar väl in i områdets vision, berättar Sophie Dufva, arkitekt och regionchef på Semrén & Månsson Arkitekter.

Unika fasader med livfulla detaljer

Kvarteret Futura kommer att bestå av sex huskroppar i varierande höjd, som omfamnar en grön och social innergård. Till tre av huskropparna har vi på Komproment levererat skärmtegel från serien Pantheon Nordic, bestående av italiensk terrakottalera som genom sin variation skapar ett livfullt uttryck på fasaden.

- Omgivningen runt Riksbyggens kvarter är ganska brokig, med olika fasadmaterial och mönster. Det var därför en utmaning att hitta fasadmaterial som matchar både konceptet och sin omgivning. Därför fastnade vi för skärmtegel i dova jordtoner, som skiftar med vädret och känns gediget. Utöver det har vi fasadskivor i fibercement på länkbyggnaderna mellan de tre högre huskropparna, samt på den mindre CoLiving-villan på gården. Den mörkbruna kulören på detaljer som räcken, balkonger och fönster går som en röd tråd genom alla huskroppar och passar bra med fasadmaterialen, berättar Sophie Dufva.

Hon kompletteras av sin kollega Marcus Blomqvist:

- Något som också är unikt med fasaderna är att de är knäckta. Detta förstärker konceptet med stenbumlingarna som har landat på platsen. Snedställningen i fasaden har varit en teknisk utmaning, men det är tydligt att den formen fungerar bra med skärmtegel. Det skapar liv i fasaden och passar bra för den knäckta formen. För att skapa detaljrikedom vid gatunivå valde vi dessutom att använda ett mindre skärmtegel nere vid gatan och en större storlek länge upp på fasaden.

Fasadmaterial som är både vackert och enkelt att montera

Blerim Luka från företaget BML har i samarbete med Komproment introducerat skärmteglet i projektet. BML är en tegelleverantör som arbetar nära arkitekter och föreskrivare. Under processen har Blerim Luka bearbetat arkitekten och med hjälp av Komproment vann man affären.

- I ett tidigt skede av projektet hade jag kontakt med samma italienska tegelproducent som tillverkar Komproments Nordic skärmtegel och det var så vi kom i kontakt med varandra. Komproment är numer väletablerade på den svenska marknaden, med produktkataloger, certifieringar, miljöbedömningar och annat viktigt. Dessutom har de ett professionellt och hjälpsamt team. Tillsammans kunde vi ge kunden och arkitekten snabb och detaljerad information om både montage och estetik, vilket jag tror uppskattades. Vi kunde även erbjuda beställaren förlängd garanti på hela fasadsystemet, säger Blerim Luka och fortsätter:

- Vi på BML, tillsammans med Bonix Bygg AB, har även ansvarat för projektets fasadentreprenad, där vi har monterat 5400 kvadratmeter skärmtegel. Vi är vana vid murningsarbete, som kräver bruk, vatten och annan utrustning – och som dessutom kräver antifrostmedel vid minusgrader. Men tack vare att skärmtegelmontage inte är väderberoende har vi blivit helt befriade från oplanerade arbetsavbrott, vilket i slutändan har inneburit större möjlighet att hålla tidsplanen. Samtidigt som den här fasadprodukten är väldigt fin, utgör den också ett tåligt skydd för byggnaden utan krävande underhållsarbeten. Vi är jättenöjda med samarbetet mellan oss och Komproment och vi är glada över att ha fått vara med på den här långa projektresan.

Långsiktighet och social gemenskap i fokus

Under hela projektet har fokus på social hållbarhet stått högt upp på agendan – något som det alltid gör hos Riksbyggen. Kvarteret Futura speglar Riksbyggens ambition att skapa ett bra boende för människor i alla åldrar och livssituationer, med särskilt fokus på unga vuxna.

- Futura är unikt tack vare mängden av olika boendealternativ. Kvarteret erbjuder både bostadsrätter och kooperativa hyresrätter. Brf:erna kommer att både bestå av både traditionella bostadsrätter samt Riksbyggen Hyrköp, som riktar sig mot personer mellan 18 och 35 år. Hyrköp innebär att man kan hyra en lägenhet och få möjlighet att köpa den inom fyra år, berättar Sophie Dufva och fortsätter:

- De kooperativa hyresrätterna riktar också sig mot unga vuxna och utgör ett mellanting mellan en bostadsrätt och en hyresrätt, med en betydligt lägre insats och möjlighet att få tillbaka insatsen vid flytt. Här finns 40 kooperativa hyresrätter, varav åtta stycken är i co-living-format och har gemensamt kök och vardagsrum.

Materialvalen är också i linje med det långsiktiga konceptet som Riksbyggen eftersträvar:
- Riksbyggen har betonat att de vill att hela området skulle se bra ut över tid och att det inte nödvändigtvis behövde vara det billigaste eller enklaste fasadmaterialet. Det viktiga var att erbjuda en bra boendemiljö till alla. Därför var det passande att välja skärmtegel, som är ett högkvalitativt och gediget material som står sig över lång tid. Det passar väl in i deras långsiktiga perspektiv. Vi ser framför oss att området kommer att bli vackert, tillföra stadsliv i området och hoppas på att alla boende kommer att trivas i sina nya hem, avslutar Marcus Blomqvist.

Vill du veta mer? Läs här.

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår