Klimatvänligt fasadtegel till Bellevuegården
Datum: 15 Nov 2022
Stena Fastigheter reducerar CO2 genom att välja klimatvänligt fasadtegel till Bellevuegården
Nu är upprustningen av området Bellevuegården i Malmö i gång för fullt. På den västra delen, som ägs av Stena Fastigheter, ska fyra nya flerbostadshus byggas. För att få de nya byggnaderna att smälta in bland områdets befintliga byggnation valde arkitekterna på FOJAB ett sandfärgat fasadtegel från Wienerbergers klimatvänliga serie LESS – ett materialval som dessutom matchar de ambitiösa miljömålen satta av Stena Fastigheter och gör att de kan reducera klimatavtrycket med hela 4,77 kg CO2 per kvadratmeter bruttototalarea.
I stadsdelen Hyllie i sydvästra Malmö hittar du Bellevuegården, ett av de sista områdena som byggdes under miljonprogramseran. Majoriteten av byggnaderna på området består av flerbostadshus i gult fasadtegel, byggda på 1970-talet.
Nu investerar Stena Fastigheter i området och tillför 135 nya hyresrätter i västra Bellevuegården, där målbilden för området är att skapa en förebild för hållbar utveckling av ett miljonprogramsområde. Lägenheterna blir uppdelade på fyra nya hus, som byggs med klimatvänliga material och kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
– Att bygga de nya husen i annat än tegel hade känts konstigt, då området har en stark tegeltradition. Däremot ville vi inte bygga det som är sinnebilden av miljonprogrammet, alltså ännu fler långa längor med platta tak. Därför har vi valt att behålla fasadteglet som fasadmaterial och istället har vi lekt mer med mönstermurverk och takformer, säger Pontus Tebäck, arkitekt på FOJAB.
LESS fasadtegel matchar satta miljömål
Bellevuegårdens nyproduktion har klimatberäknats, där produktspecifika klimatmål formuleras tidigt i processen. Husen har även fått miljöcertifieringen Miljöbyggnad Nivå Silver. Sofia Lagerblad, affärsutvecklare på Stena Fastigheter, berättar:
– En tidig klimatanalys framkom det att vi kunde reducera klimatavtrycket med 4,77 kg CO2 per kvadratmeter BTA, tillika -0,1465 kg CO2 per sten, genom att byta till Wienerbergers produkt LESS. Tack vare ett tidigt samarbete mellan entreprenör, tegelleverantör och Stena ledde det även till en kostnadsneutral överenskommelse vilket gjorde valet självklart – inte bara ur ett klimatperspektiv.
Det fasadtegel som valts till västra Bellevuegården heter
EW0459 Sand i en LESS-variant. Detta är ett sandfärgat slaget fasadtegel med ett milt färgspel som klär både den mindre familjebostaden och det storskaliga byggnadsverket.
Här har man valt EW0459 Sand i en LESS-variant. Det innebär att fasadteglet bränns med biogas och använder grön el. LESS reducerar CO
2-utsläppen i produktionen med upp till 60–80 procent tack vare 10 procent mindre råvaruförbrukning och användning av biogas. Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar:
– I vår LESS-serie av fasadtegel hittar du exakt samma mått och utseende som ett vanligt slaget fasadtegel, så som den som använts på Bellevuegården. Den enda skillnaden är att LESS reducerar utsläppen i produktionen genom dematerialisering och biogasbränning. Vi är jätteglada över att Stena Fastigheter har valt att investera i klimatförbättrade lösningar till Bellevuegården.
Tänk långsiktigt med fasadtegel
– Bellevuegården är ett perfekt exempel på hur Stena Fastigheter tar hand om sina fastigheter och bostadsområden. Först och främst är de befintliga byggnaderna mycket välskötta och byggda av material som fungerar än idag, trots att det byggdes under miljonprogramseran. Sedan är området fint, man är noga med utemiljöerna och bibehåller ordning och reda. De tänker långsiktigt och därför passar det bra att fortsätta använda schyssta material som fasadtegel även till de nya husen, berättar Pontus Tebäck.
FOJAB tog fasta på det gulaktiga fasadteglet som hittades på området och valde att använda ett liknande även till de nya byggnaderna. Men det är inte bara det estetiska uttrycket som gjorde fasadtegel till det naturliga valet. Pontus Tebäck avslutar:
– Fasadteglet är viktigt då det binder de nya byggnaderna till platsen. Sedan är fasadtegel även långsiktigt och hållbart. Det finns inte många material som håller lika bra som tegel, särskilt här i södra Skåne. Eftersom Stena Fastigheter engagerar sig otroligt mycket i sina områden, ville vi göra det så enkelt som möjligt för dem att underhålla fasaderna – därför valde vi att fortsätta använda fasadtegel.