Datum: 19 Nov 2024
Det finns få platser i samhället där solskyddet gör så mycket nytta som i skolan.
Solen i ögonen, störande lek ute på skolgården och en svettig rygg ger inte de bästa förutsättningarna för att få kläm på multiplikationstabell och alfabet. Solskydden är effektiva - inte bara mot bländning utan även för koncentration, ljudmiljö, temperatur, UV-skydd och intryckssanering. Och dessutom mer energieffektivt. Låt oss förklara!
Barn spenderar cirka tusen timmar i skolan under ett läsår – ofta tillsammans med många andra barn i relativt små lokaler. Samtidigt som kontorsarbetande vuxna föredrar egna kontorsrum så vistas upp till 25–30 barn i ett klassrum. Det gör klassrummet till en utmanande miljö men solskydd kan hjälpa till att ta udden av många av de fysiska utmaningarna.
Bländning kan ge huvudvärk
Solskydden har en uppenbar roll att stänga ute skarpt solljus så att elever slipper bländas i klassrummet. Bländning kan ge huvudvärk och kan vara särskilt påfrestande för barn med särskilda behov. Inte minst under vintertid när ljuset även reflekteras i snön och det inte finns blad på träden som filtrerar ljuset.
Inlärningen blir sämre vid hög temperatur
Vi minns ännu hur många skolor runt om i Sverige som fick stänga när det blev för vamt i år. Även om skolbarn har sommarlov under de varmaste månaderna kan värmestrålningen vara ännu högre under vår och höst eftersom solen då står lägre och därför når in i klassrummet under en längre tid.
Ca 22 grader, menar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, är en bra temperatur i klassrummet. När det blir så pass varmt att kroppen precis ska börja svettas uppstår ett behov av att minska aktivitet. Då avtar även koncentrationen och arbetstakten. Barnen tappar alltså fokus när det lir för varm. De flesta skolor behöver solskydd för att reglera temperaturen.
Kallras kan också påverka inlärningen
När temperaturen blir för låg, om t.ex. klassrummet har stora fönster som kan ge kallras eftersom fönsterglaset kyler ner inomhustemperaturen, så påverkar det ergonomin. I förskolor där barnen ofta sitter och leker på golvet kan kallras ha en större effekt på barnen och små barn är mer känsliga för kyla än äldre barn eftersom deras kroppar är mindre.
Solskydd och gardiner kan intryckssanera ett rum
I de flesta klasser finns ofta barn med särskilda behov - då blir det viktigare med intryckssanering. Intryckssanering handlar om att ta bort onödiga intryck såsom ljud, visuellt röriga intryck.
Solskydd kan hjälpa till att skärma av utsikten till en stökig rastgård. Gardiner kan användas för att skapa olika rum iklassrummet eller för att ljudsanera en bullrig miljö. Men också för att skärma av stökiga skåp och för att fördunka fördunkla rummet när det behövs.
Styra eller inte styra
Det är viktigt att aktiviteterna i klassrummet styr behovet av solavskärmning. Lärare och elever behöver själv kunna välja om de vill ha mer eller mindre ljusinsläpp för olika aktiviteter. Samtidigt behöver man en automatiserad lösning som gör att utvändiga solskydd fälls in om det börjar blåsa storm eller snöa väldigt mycket.
Veta mer?
Har du ett skolprojekt som behöver solskydd eller vill du bara fördjupa dig mer i hur solskydd kan skapa bättre lärmiljöer så kontakta oss – vi har sol- och klimatskyddat mängder av skolor genom åren och har ett stort utbud av lösningar. Och lång erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Du kan även läsa mer om solskydd för skolor här.
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...