Datum: 5 Apr 2013
En inglasad balkong marknadsförs ofta som ett trivsamt extra rum eller en naturlig förbindelse mellan inne- och uteluften oavsett årstid och väder. Inglasning motiveras också med ökad boendetrivsel och bättre inredningsmöjligheter. Därtill är det känt att inglasning minskar behovet av service och reparationer. Mer sällan kommer man att tänka på inglasade balkonger som ett halvvarmt utrymme eller ett vindfång som passivt lagrar solenergi.
Balkonginglasning sparar energi?
Balkonginglasningens energisparande effekt har nu undersökts. Enligt undersökningen sparar inglasning 3,4 % - 10,7 % värmeenergi i en flervåningslägenhet på 80 m2, dvs. i snitt 5,9 %. Det är avsevärt med beaktande av att energikostnaderna stiger konstant.
Inglasning ger pengarna tillbaka
Det är en relativt förmånlig åtgärd att glasa in en balkong. Enligt undersökningen får man tillbaka anskaffningspriset för inglasningen på 15-25 år genom energibesparingen på ca 6 % beroende på balkongens form och läge.
Balkongglasens koldioxidavtryck
Enligt Ramboll Oy:s undersökning är den totala koldioxidbelastningen av balkongglastillverkning, transport, installation, service och återanvändning ca 200 kg CO2. Den årliga energibesparingen till följd av balkonginglasning motsvarar ca 50 kg CO2. Vi kan därför dra slutsatsen att energibesparingen genom balkonginglasning kompenserar inglasningens koldioxidavtryck inom fyra år i snitt.
Vi kan därför med skäl säga: Gör en ekologisk gärning - utnyttja balkonginglasningens fördelar vid reparations- och nybyggen.
Källor: TTU, Korjaustoimien vaikutukset lähiökerrostalon todelliseen energiankulutukseen (Effekten av olika reparationsåtgärder på den reella energiförbrukningen i flervåningshus i förorter). Forskningsrapport 158
Produkt: Inglasning
Produkt: Bostadsrättsföreningar
Produkt: Bostadsrättsföreningar
Produkt: Bostadsrättsföreningar
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...