Fasadsystem med integrerade solpaneler från danska SolarLab
Datum: 5 Nov 2020
Hållbar arkitektur, lång livslängd och unik estetik är tre kännetecknen för danska SolarLabs flexibla fasadsystem med integrerade solpaneler.
SolarLabs första fasadprojekt Copenhagen International School i Köpenhamn supplerar idag deras energibehov med egenproducerat el från fasaden. Fasaden består av en mosaik av 12. 000 specialanpassade solcellspaneler. Färgen byter nyans beroende på hur ljuset träffar solmodulerna.
SolarLab utvecklar, tillverkar och levererar energiproducerande, underhållsfria fasader, som med åren återbetalar investeringen, både ekonomiskt och miljömässigt.
Fasadsystemet från SolarLab har utvecklats så det är flexibelt och kan användas på alla typer av byggnader, både vid nybyggnation och vid renovering av fasader. Fasaden tillverkas i Danmark och i Europa, och eftersom SolarLab tar hållbarhet på allvar, tillverkas fasadsystemet nästan uteslutande på el från vind och vattenkraft. De skräddarsydda fasaderna ger arkitekterna stor designfrihet i förhållande till geometri, storlek och färg, något som betyder att kunden till stor del själva kan bestämma hur fasadlösningen ska se ut. Den skräddarsydda fasaden ger ett resultat av kundens val av design, dimensioner, färg och struktur. Det faktum att solcellsfasaden levererar egentillverkad el, gör att investeringen betalar för sig själv - både ekonomiskt och miljömässigt.
SolarLab har utvecklat och tillverkat BIPV fasaden för PowerHouse Telemark, SolarLab svart solcellsfasad. FOTO: Per Kåre Sandbakk - NRK
Energiproducerande fasader från SolarLab bildar en arkitektonisk, estetiskt attraktiv fasadbeklädning med möjlighet för många olika uttryck, utformat speciellt för det enskilda projektet. Fasaden fungerar som yttre beklädnad och som byggnadens väderbeständiga regnskärm, samtidig som de integrerade solcellerna producerar el för byggnaden.
Byggverksamhet står för en tredjedel av all energiförbrukning i världen, och energiproducerande tak och fasader spelar en viktig roll för att reducera utsläpp. Ett ökat fokus på byggnaders energiförbrukning under hela livslängden vinner fram, något som medför att SolarLab upplever ökad efterfrågan.
SolarLab har utvecklat och tillverkat BIPV fasaden för ZEB Flexible lab i Trondheim, Norge. Under en 60 -års period kommer produktionen från solceller att kompensera för utsläpp från byggnad, material och drift av byggnaden.
SolarLab erbjuder en fasadklädnad som hjälper till att minska energi- och resursförbrukning i byggnader. Varje projekt har sin egen design och sitt uttryck. Projekt som Copenhagen International School, PowerHouse Telemark och Student Experience i Amsterdam ger några exempel på fasader som SolarLab har utvecklat och tillverkat åt olika kunder, gemensamt är att fasaderna producerar el och samtidig är en väderbeständig regnskärm, en fasad som också bidrar till ett hållbart samhälle.
Student Experience projektet i Amsterdam, där SolarLab har utvecklat, tillverkat och installerat den 3000m2 stora BIPV fasaden, har uppnått fyra stjärnor i BREEAM. Alla panelytor är samma färg, men på grund av glasens färg och modulernas inbyggda lutning - ser man fasadens nyanser av grått.