Sedan 1980-talet har Roskilde kommun varit centrum för stora delar av avfallsförbränningen på Själland genom den kraftvärmeverksanläggning som ligger strax utanför staden. Alldeles intill den befintliga anläggningen
uppförs nu en helt ny, avsevärt effektivare och mer miljövänlig anläggning – Energitårnet.
När Energitårnet går i drift under hösten 2013 så kommer anläggningen att leverera fjärrvärme och elektricitet till ca 60 000 hushåll på Själland. Den nya anläggningen bygger på den absolut senaste teknologin inom området och kommer att medföra en klart förbättrad verkningsgrad i själva kraft- och värmeproduktionen. Genom högt utvecklad rökgasrening så kommer också röken som lämnar den ca 100 meter höga skorstenen att i princip vara lika ren som vattenånga, men betydligt svalare.
Det speciella med Energitårnet är dock inte bara den nya teknologin, utan också i hög grad den arkitektoniska form som den holländska arkitektbyrån Egeraat skapat. Den ca 150 meter långa, 45 meter breda och 35 meter höga byggnaden, som skall föra tankarna till Roskilde domkyrka, har ”två fasader” – ett inre klimatskal och ett yttre akitektonisk dekorskal som består av anodiserade aluminiumplattor med stora runda hål. För montaget av såväl klimatskalet som dekorskalet svarar Kai Andersen A/S, ett av Danmarks ledande företag inom just fasadinklädnad. Så gott som allt material till klimatskalet är levererat av Lindab.
Hållbara produkter för vägg och fasad bestående av byggplåt och fasadkassetter i ett brett urval av profiler o ...
Sedan 1980-talet har Roskilde kommun varit centrum för stora delar av avfallsförbränningen på Själland geno ...
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...