White prisades för Tele2 Arena
Höjdpunkten på evenemanget Plåt13 var utnämningen av Plåtpriset, som i år gick till White och Tele2 Arena. Priset mottogs av Fredrik Källström, arkitekt och ansvarig för arenans gestaltning och Raimo Joss, arkitekt och handläggare för fasadutformningen.
– Det är med både ödmjukhet och glädje som vi tar emot det här priset. Vi är också mycket stolta över att ha lyckats ta arenan från vision till verklighet, sa Fredrik Källström vid prisutdelningen.
Plåtseminariets pris tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. I år tilltalades juryn av arenans storhet och transparens, exakthet, dubbla fasadlager, och det ljusspel och färgskiftningar som uppstår i samspel med solen.
Fredrik Källström på White var också en av dagens talare. Under sitt föredrag beskrev han visionen för en Tele2 Arena i en stad i världsklass. En vision som efter tio års arbete äntligen har förverkligats. Han berättade om den komplexa fasadlösningen på den asymmetriska arenan. Fasaden utgörs av en inre stängd fasad med sandwichelement och en yttre transparent fasad bestående av 6 000 kasetter i perforerat fartygsaluminium. Tack vare ett gediget arbete med mock-ups kunde glans- och perforeringsgrad liksom nattliga ljussättningen testas och optimeras.
"Vi valde Dematek dels för att vi fick förtroende för företaget och deras kompetens, dels för att de hade ett konkurrenskraftigt pris"
– Egentligen är det ganska enkelt. Det är bara två luckor som skall öppnas och stängas. Enda skillnaden mot andra anläggningar som Dematek utfört är att de här luckorna är på 70 x 53 meter och består av fyra sektioner vardera. Det är tungt, det blir många hjul och många maskiner, säger Thomas Henriksson, produktansvarig på Dematek och ansvarig för mekaniken till projektet på Tele2 Arena.
Två takhalvor om vardera fyra segment Hålet i arenan som det skjutbara taket skall täcka är som en fotbollsplan, 70 x 105 meter och taket består av två halvor om vardera fyra segment. – Varje segment är på 13,5 x 70 meter och kommer bäras upp i sina hörn av en boggie med två hjul. Det är standardhjul (RNE 630) av samma typ som används på stora traverskranar. Boggiekonstruktionen är dock en speciallösning som vi tagit fram. Boggien innehåller bland annat en glidaxel som gör att taket kan vara flexibelt och klara förändringar som kan uppkomma på grund av väder och vind, säger Joakim Brännlund.
I arenans hörn är det fyra pelare och ovanpå pelarna ligger det två fackverksbalkar. Varje balk väger 1500 ton, är 15 meter hög och 6 m bred på mitten! På varje balk finns en räls som taket kommer åka på.
– Vi levererar drivningen i form av fyra maskinrum, som varje är försett med fyra Demag standard lyftmaskinerier DH2000. Våra lyftmaskinerier används för att dra igen taket medan öppning sker med hjälp av tyngdkraften. Linorna sitter fast i det åkbara taket och går inne i balken, säger Joakim Brännlund.
Produkt: Traverser och traverskranar
Produkt: Traverser och traverskranar
Produkt: Lättraverssystem
Produkt: Kättingtelfrar
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...