Tetra Pak

Det är i år 60 år sedan Tetra Paks grundare, Dr Ruben Rausing, började testa den innovation som kom att förändra livsmedelsdistribution runt om i världen. Innan dess hade mjölk och grädde sålts i lösvikt, men Rausing ville skapa en praktisk och mer hanterbar förpackning. 1952 lanserades den första Tetra Pak maskinen och 9 år senare kom nästa innovation, den aseptiska kartongen, som gjorde det möjligt att lagra mjölk och andra flytande livsmedel i mer än sex månader, utan kylförvaring eller konserveringsmedel. Efter det har utvecklingen gått snabbt för företaget och 2011 levererades fler än 167 miljarder Tetra Pak förpackningar i alla delar av världen. Idag har Tetra Pak nästan 22 000 anställda i över 85 länder.


För att kunna öka produktionen var Tetra Pak tvungna att få till ett renare och smidigare flöde i fabriken. Lösningen blev att investera i nya traverser från Dematek.

– Vi behövde titta över och rationalisera vår produktion. Som en viktig del i detta var det nödvändigt att uppdatera vår traverslösning. Vi hade dubbla traverssystem - under den ena byggdes fyllningsmaskiner och under den andra matade man på med materiel. Det innebar dock ett logistiskt problem och vi var bland annat tvungna att använda oss av truckar för att transportera gods mellan stationerna i produktionslokalerna. Det här var ineffektivt och tidskrävande, berättar Fredrik Lennerwald, produktionsledare på Tetra Pak i Lund.

Renare produktionsflöde
Dematek har tidigare levererat traverslösningar till Tetra Pak och sköter även service på alla lyftutrustningar.

– Då vi har ett bra samarbete med Dematek och vet att de är experter på området var det naturligt för oss att kontakta dem, för att titta på en ny lösning som skulle kunna effektivisera vår produktion, säger Fredrik Lennerwald.

Speciallösningar
De nya traverserna som beställdes var 3-tons, underhängande med lintelfer, konstruerade och tillverkade av Dematek i Strängnäs. En unik lösning på lyftutrustningen gällde strömtillförseln. Normalt sker strömtillförseln till traversen via kablage, men då fyllningsmaskinerna är höga fanns det risk att kablarna skulle kunna fastna i maskinerna. Lösningen blev därför att kommunikationen mellan elskåp och travers istället sker med hjälp av radiosignaler.

– Dematek levererade den första traversen 2010 och den andra var färdigmonterad vid förra årsskiftet. Allt har fungerat bra och vi är nöjda med resultatet. Med hjälp av de nya traverserna har vi kunnat öka takten och fördubbla tillverkningen av fyllningsmaskiner. Med vår uppdaterade produktion står vi idag väl rustade för framtiden, avslutar Fredrik Lennerwald.

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Referensprojekt från Dematek AB

Scania

Scania

Nybyggnad | Södertälje | ca 340 mkr

Nybyggnad av laboratorium, forskning som består av en byggnad i Södertälje. S...

Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs

Ombyggnad | Gävle | 15 mkr

Ombyggnad av pappersbruk, massaind. i Gävle. Själva byggnationen startade maj...

Rosemount Tank Radar

Rosemount Tank Radar

Nybyggnad | Härryda | ca 200 mkr

Nybyggnad av industri som uppgår till 2 byggnader i Härryda. Själva byggnatio...

Advanced Integration Technology Umeå AB

Advanced Integration Technology Umeå AB

Utv. renovering | Umeå | Ej officiell

Utv. renovering av verkstadsindustri i Umeå. Själva byggnationen startade jul...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår