SCA Obbola

Vid Obbolaön i Umeälvens utlopp ligger SCA Obbola AB. Hit kommer var sjätte minut en långtradare med massaved som ska bli till papp (liner). Liner är ytskiktet på wellpappkartonger och vid anläggningen produceras cirka 425 000 ton per år. Det papper som produceras i pappersmaskinen samlas på stora pappersvalsar (tambourer). Tambouren väger, fylld med papper, 55 ton och den lyfts av en halvportalkran från pappersmaskinen till rullmaskinen en gång i halvtimmen. Det innebär mellan 1400 till 1500 ton papper per dygn!


– Vid upphandlingen av halvportalkranen var det ganska jämnt mellan företagen vad gäller pris och prestanda. Det som avgjorde till Demateks fördel var närheten till service, säger Tommy Kvist, underhållsingenjör på SCA Obbola.

All service hos SCA
– Det var ganska jämnt mellan företagen som lämnade anbud. I varje fall vad gäller pris och prestanda. Det som avgjorde till Demateks fördel var närheten till service, säger Tommy Kvist. Sedan 30 år tillbaka har nämligen Demateks serviceingenjör Michael Nilsson varit stationerad och utfört service på all lyftutrustning hos SCA Obbola.

Nytt styrsystem och mer säkerhet
Det nya var givetvis styrsystemet med frekvensomriktad drift och Demags CAN Bus-styrning. Dessutom en säkerhetsfunktion, som innebär att en givare känner av när både krokarna fått grepp om tambouren. Först då tänds två lampor som klarsignal att lyfta, säger Thomas Henriksson. Den nya halvportalkranen är av modellen ZHPW med en maxlast på 31,5 + 31,5 ton och en spännvidd på 15,35 meter. Höjdskillnaden mellan de bägge rälsarna är 6,75 meter och Dematek bytte också rälsarna samt strömskenan som sitter på den övre rälsen. Även ett reservdelspaket ingick i ordern.

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Referensprojekt från Dematek AB

Scania

Scania

Nybyggnad | Södertälje | ca 340 mkr

Nybyggnad av laboratorium, forskning som består av en byggnad i Södertälje. S...

Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs

Ombyggnad | Gävle | 15 mkr

Ombyggnad av pappersbruk, massaind. i Gävle. Själva byggnationen startade maj...

Rosemount Tank Radar

Rosemount Tank Radar

Nybyggnad | Härryda | ca 200 mkr

Nybyggnad av industri som uppgår till 2 byggnader i Härryda. Själva byggnatio...

Advanced Integration Technology Umeå AB

Advanced Integration Technology Umeå AB

Utv. renovering | Umeå | Ej officiell

Utv. renovering av verkstadsindustri i Umeå. Själva byggnationen startade jul...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår