Boliden Garpenberg

Nybyggnad av malm- och gruvindustri i Hedemora. Själva byggnationen startade februari 2012 med en beräknad byggtid på 26 månader.

Byggherre var Boliden Mineral och som arkitekter anlitades SWECO Structures. Projektet utfördes i form av delad entreprenad som hanterades av Peab Sverige som totalentreprenör.

Tittar vi på andra företag som Byggfakta har kopplat till byggprojektet hittar vi exempelvis Metso Sweden som har deltagit som konstruktör, som ventilationskonsult arbetade SWECO Industry och SWECO Industry utsågs till VS-konsult. Elkonsult var SWECO Industry.


Vid Bolidens gruva i Garpenberg ställs höga krav på service och underhåll. Dels för att öka säkerheten, men även för att hålla nere kostnaderna. Sedan många år har företaget serviceavtal med Dematek när det gäller all lyftutrustning.

Servicetelfrar och traverser
På Boliden i Garpenberg sker tunga lyft på många ställen i verksamheten. Företaget förfogar därför över ett stort antal lyftutrustningar. Det är bland annat servicetelfrar och traverser, som används till att lyfta t.ex. motorer, växlar och sligplåtar, i krosstationer.

– De har olika fabrikat av lyftutrustningar, inte bara Demag. Men vi servar och underhåller allt oavsett fabrikat. Det är framför allt traverser, telfrar och balksystem.

Förutom service har Boliden, i takt med att de utökar med nya avdelningar och pumpstationer, även köpt in allt mer lyftutrustning från Dematek. En del traverser, men främst en hel del telfrar, säger Lars Eriksson.

Säkerhet A och O
Filip Wismar har, som skyddsarbetare inom ovanjordsavdelningen i Garpenberg, till sina arbetsuppgifter att ansvara för skyddsutrustning, säkerhet och miljö.

– För oss är säkerheten A och O. Vi har lagar och förordningar att följa, men ännu strängare är de krav vi ställer på oss själva. Därför är tillsyn, besiktning och service viktigt för vår verksamhet. Inte minst när det gäller lyftutrustning. Vi arbetar mycket på att förebygga och därför har vi en grupp mekaniker som gör tillsyn av våra traverser varje vecka. Alla som sköter någon typ av lyftutrustning är givetvis också utbildad. Förutom säkerheten så är bra service och underhåll även något som håller nere våra kostnader, då vi kan förebygga eventuella produktionsstopp. Dematek är en pålitlig partner som sköter all service och underhåll på vår lyftutrusning med den äran. De gör ett mycket bra jobb.

Missa inte nya affärsmöjligheter på projektmarknaden, testa BYGGFAKTA SMART. Du får en gratis lista med planerade byggprojekt här
Byggfakta

Inblandade företag

Arkitekt
SWECO Structures AB
Beställare
Boliden AB
Byggentreprenör
Peab Sverige AB
Byggherre
Boliden Mineral AB
Elentreprenör
Utsedd ej namngiven
Elkonsult
SWECO Industry AB
Husleverantör
Ramirent AB
Konstruktör
Metso Sweden AB
Konstruktör
SWECO Structures AB
Markentreprenör
Bergteamet AB
Markkonsult
SWECO Industry AB
Maskinleverantör
Metso Sweden AB
Projektledare
Boliden Mineral AB
Stålentreprenör / Smide / Svets
Nordec Envelope Oy SMRY-sertifikaatti Purso
Totalentreprenör
Peab Sverige AB
VA-entreprenör
Utsedd ej namngiven
Ventilationskonsult
SWECO Industry AB
VS-konsult
SWECO Industry AB

Referensprojekt från Dematek AB

Scania

Scania

Nybyggnad | Södertälje | ca 340 mkr

Nybyggnad av laboratorium, forskning som består av en byggnad i Södertälje. S...

Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs

Ombyggnad | Gävle | 15 mkr

Ombyggnad av pappersbruk, massaind. i Gävle. Själva byggnationen startade maj...

Rosemount Tank Radar

Rosemount Tank Radar

Nybyggnad | Härryda | ca 200 mkr

Nybyggnad av industri som uppgår till 2 byggnader i Härryda. Själva byggnatio...

Advanced Integration Technology Umeå AB

Advanced Integration Technology Umeå AB

Utv. renovering | Umeå | Ej officiell

Utv. renovering av verkstadsindustri i Umeå. Själva byggnationen startade jul...

Få nyheter om byggmaterial & produkter - direkt i inkorgen


Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...

OK, jag förstår