I Sollentuna finns Sveriges kanske grönaste äldreboende. Kv Malten är ett av Skanskas mörkgröna projekt med högt ställda miljökrav. Fastighetens väggar, tak och rör isolerades med PAROC Stenull, och tack vare ett samarbete mellan Paroc och lösullsentreprenören Sprutab kan materialspillet från väggisoleringen återanvändas i ny lösull. Med hjälp av vår tjänst REWOOL skapas ett cirkulärt flöde helt utan deponi.
I Silverdal, Sollentuna har Skanska under 2020 uppfört ett egenutvecklat äldreboende på drygt 5000 kvadratmeter, med 54 lägenheter fördelat på tre våningar. SPP har köpt fastigheten och äldreboendet kommer drivas i Attendos regi.
Redan från start har projektet hållit en hög miljöprofil. Man har arbetat utifrån Skanskas egen miljömodell, Gröna kartan, med målet att uppnå den högsta nivån, mörkgrönt. Kv Malten kommer att bli det första mörkgröna äldreboendet i Stockholmsområdet, och det tredje helt mörkgröna projektet i Stockholm.
Skanskas Gröna karta
Gröna kartan är del av Skanska Sveriges arbete med att bli klimatneutrala till 2045 och halvera utsläppen till 2030. Gröna kartan tar hänsyn till miljökategorierna energi, klimat, material och vatten. Fyra olika kravnivåer formar en trappa som alla ligger på en högre nivå än gällande lagar och regler. Den mörkgröna nivån innebär i princip att man uppfyller kraven för att vara en nollenergibyggnad och att man uppfyller kravet noll avfall till deponi och noll farliga kemikalier.
”Gröna kartan ställer höga krav”, berättar Skanskas Bertil Rosquist, Affärspartner Hållbarhet, ”på många områden betydligt tuffare än i de tuffaste traditionella certifieringssystemen på marknaden.
Genom att isolera ytterväggen på din fastighet får du en rad fördelar. Förutom värmeisolering får fastigheten ett ökat brandmotstånd, den får också en fuktbeständighet som varar under lång tid. Dessutom förbättras inomhusmiljön genom en minskning av buller och störande ljud. Fasadisolering är helt enkelt en god investering för både plånboken och miljön.