Datum: 11 Nov 2024
Ny linje för avfallshantering ska göra produktionen mer cirkulär
Kingspan Insulation driver ett projekt för att återvinna PIR-skumavfall på våra tillverkningsanläggningar. Det återvunna materialet kommer att användas i nya produkter, vilket minskar förbrukningen av nya råvaror.
Projektet kommer att pågå i Winterswijk, Nederländerna där vår Therma-serie med isoleringslösningar av polyisocyanurat (PIR) för byggindustrin tillverkas. Målet är att använda en kemisk reaktion som kallas för glykolys för att bryta ner avfallsmaterial till polyol som sedan kan återanvändas i produktionen. Fasta restprodukter, så som papper och aluminium från isoleringsskivornas ytskikt, kommer också att återvinnas för vidare bearbetning.
Glykolys är en etablerad metod för materialåtervinning av vissa plaster, framför allt polystyren, men är relativt ny för PIR. Vi har ett nära samarbete med vårt systerbolag Synthesia i Spanien för att utveckla, övervaka och finjustera processen. Synthesias expertis inom återvinning av PIR och PET för polyolproduktion är ovärderlig. Lärdomarna från Winterswijk-projektet kommer att kunna tillämpas på framtida utveckling av PU-återvinning.
Processen kommer att eliminera PIR-svinn och minska efterfrågan på råmaterial Produktionsavfall genereras när våra PIR-skivor kapas till rätt storlek. Dammet som uppstår samlas upp i ett utsugningsanordning och pressas till briketter. För närvarande transporteras detta avfall till våra partners för mekanisk återvinning. Glykolyslinjen kommer att göra det möjligt att bearbeta avfallet på plats, vilket kommer bidra till minskade transportutsläpp.
Jochum Cremers, teknisk processingenjör, har arbetat med projektet sedan den inledande forsknings- och utvecklingsfasen. Han övervakade installationen av glykolyslinjen på plats i mitten av 2023. När installationen var igång började man fokusera på processens stabilitet och effektivitet. ”Samtidigt som vi optimerade produktionen undersökte vi också effekterna av att ersätta olika procentandelar av ny polyol med vårt återvunna material. Våra produkter är utformade för att uppfylla certifierings- och produktprestandakrav, och vi måste se till att dessa krav uppfylls även i fortsättningen”, förklarar Jochum. ”Våra resultat valideras genom externa tester och certifieringar, vilket gör att vi kan börja använda den återvunna polyolen i full produktion.”
Planet Passionate i handling
Projektet ligger i linje med Kingspans Planet Passionate-ambitioner om avfall och cirkularitet. ”Vi räknar med att återanvända nästan hälften av det avfall som produceras vid skärning och resten kommer att fortsätta att återanvändas inom våra partners, säger Jochum. ”Fördelen med glykolys är att den fungerar på plats, så det krävs inga ytterligare transporter. Förutom att återanvända skäravfallet kommer det att minska efterfrågan på ny polyol.”
Certifierade produkter som innehåller återvunnen polyol kommer att börja tillverkas 2025. När det sker kommer vi att försöka skala upp processen i Winterswijk och införa den i andra Kingspan-anläggningar där PIR-isoleringsprodukter tillverkas. I framtiden hoppas vi på att kunna återanvända även avfallsmaterial från externa källor, t.ex. byggarbetsplatser och rivningsplatser. På så sätt förbättrar vi processen kontinuerligt så att vi kan sluta kretsloppet.
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök.
Läs mer...